Solina Romania, partener al proiectului ERASMUS KnowInFood

Se spune că educația nu este o pregătire pentru viață ci viața în sine. Know in Food este așadar un punct de reper în viața oricărui student, o experiență care își va pune amprenta asupra întregii activități profesionale a acestuia.

Proiect ERASMUS, Know in Food se derulează în perioada septembrie 2016 – februarie 2019, fiind coordonat de către echipa de cadre didactice SAIAPM, din cadrul ULBS Sibiu, în parteneriat cu: Universitatea Claude Bernard Lyon, Franța; University of Food Technology Plovdiv, Bulgaria; University of Debrecen, Ungaria; Solina Romania Alba Iulia, România.

Misiunea proiectului este reunirea educației studenților și a inovației industriale într-un mediu colaborativ integrat (platformă educațională), în scopul de a stimula și ghida studenții să dezvolte produse alimentare inovatoare, care valorifică tradiția și resursele durabile (sustenabile).

În calitate de partener industrial, Solina Romania își deschide porțile pentru a îmbina know-how-ul specialiștilor săi cu pasiunea pentru industria alimentară a studenților implicați în proiect, dezvoltând împreună cu aceștia produse menite să inoveze. 

”Am primit feedback-uri foarte bune și de această dată...Efortul nostru, de organizatori, nu a fost în zadar, și am văzut aceasta pe fețele tuturor. Doresc să apreciez în mod deosebit implicarea și ajutorul industriei la acest training. Ne-au fost alături necondiționat atât colegii de la Solina (partenerii noștri direcți în acest proiect, cu care avem deja colaborări de succes și alături de care am rezolvat două task-uri pe durata acestui training), dar și colegii de la Amylon, unde am lucrat alături de foști și actuali studenți la realizarea celorlalte două task-uri. Le mulțumesc tuturor celor implicați în acest program, colegi de la facultate și studenți. M-aș bucura foarte mult ca să avem cât mai mulți studenți înscriși pentru  următorul training în octombrie 2018”. – Ion Mironescu, coordonator proiect.

Anul acesta, în perioada 17-24 aprilie 2018, Solina a fost gazda celui de al doilea training al proiectului, care a reunit patru studenți și cinci traineri de la Facultatea ȘAIAPM cu scopul creării de soluții pentru problemele actuale ale industriei alimentare, împletind cunoștiințele teoretice cu partea de cercetare și de realizare practică a produselor finite.

Dincolo de efectele pozitive ale proiectului asupra dezvoltării industriei alimentare, studenții au șansa de a-și exersa limba engleză pe fondul creării de relații armonioase de prietenie grație socializării inter-culturale.

Ideile studenților sunt valorificate în procese ample de dezvoltare de produse în stația pilot a unității Solina Romania. Sub atenta îndrumare a trainerilor, studenții aculumează atât cunoștiințe teoretice importante cât și abilități de aplicare a acestora în produse care se pliază trend-urilor organice de consum existente la nivelul pieței. Astfel, tradiționalul se îmbină cu inovativul, fiind create produse care se individualizează prin caracteristici și ingrediente deosebite precum conținutul probiotic sau substanțele biologice active, făcâdu-le benefice organismului uman, păstrând însă gustul și textura tradițională.

În spatele activității de producție buna-dispoziție și împlinirea sunt la cote maxime, toți cei implicați trăind o satisfacție aparte legată de oportunitatea de a crea produse inovative și de a trăi experiența multiculturală prin interacțiunea cu culturi și obiceiuri diferite.

Finalul ediției 2018 a fost marcat de un concurs și o sesiune de premiere a performanței însă câștigători au fost toți cei implicați. Mariile premii au fost prieteniile legate, bagajul de cunoștiințe acumulat, gândirea creativă și experiența de lucra în echipe internaționale.