25 Sep 2017

Condimentele toamnei

Condimentele toamnei

Anumite condimente și ierburi intens utilizate în industria alimentară sunt asociate cu toamna. Care sunt acestea, de unde provin, ce gust au și unde se utilizează aflați în rândurile următoare.

Cuișoarele sunt un condiment obținut din mugurii floriferi ai unui arbore exotic înrudit cu eucaliptul. Din punct de vedere al gustului și aromei, cuișoarele au un gust picant şi dulce în acelaşi timp, foarte aromat. Acestea sunt consumate fie întregi fie sub formă de pudră și au aplicații pentru diferite produse alimentare, carne, marinade, etc. În plus, cuișoarele au, de asemenea, o cerere pe piața mondială sub formă de ulei, care este utilizat pe scară largă în produsele de îngrijire personală, cosmetică și produse de îngrijire a sănătății.

Majoritatea cuișoarelor din lume sunt produse în Asia Pacific și în țările din America Latină. Indonezia și Madagascar sunt de departe cei mai mari furnizori de pe piața europeană. Deși piața cuișoarelor este relativ mică, cererea pentru acest condiment în Europa a crescut cu 5% pe an. În prezent, cea mai mare cerere de cuișoare din punct de vedere al consumului provine din regiunea Asia-Pacific și America de Nord.

În industria alimentară, cuișoarele sunt cel mai des folosite in:

- industria cărnii: pateu, leber, mixuri de cărnuri gelatinoase;

- industria patiserie: biscuiți, turtă dulce;

- industria băuturilor: aromatizant pentru vin fiert.

Gama noastră de produse cuprinde cuișoare întregi sau măcinate, în funcție de necesitățile dumneavoastră.

Ienibaharul, Enibaharul, pimentul, sau piperul jamaican, este un condiment obținut din fructele unui copac care crește în America Centrală și insulele învecinate. Fructele sunt sub forma unor boabe de mazăre și se culeg înainte de a se coace. Se uscă în cuptoare căpătând o culoare brună. Gustul iute și aromat al boabelor de enibahar este o combinație între cuișoare, nucșoară și scorțișoară.

În industria alimentară, enibaharul este cel mai des folosit în:

- industria cărnii sub formă de pudră: pateu și leber pentru gustul puternic care maschează gustul amărui al ficatului;

- industria cărnii sub formă de boabe: pentru aromarea preparatelor din pește, marinarea cărnii de porc sau oaie.

Gama noastră de produse cuprinde enibahar boabe, măcinat sau extract, în funcție de necesitățile dumneavoastră.

Multe persoane cred despre ghimbir că este o radăcină, însă acesta este în realitate un rizom ce se cultivă în zonele mlăștinoase. Principalele țări producătoare sunt China, India, Nigeria și Peru.

Consumul global de ghimbir este în creștere. Se așteaptă ca piața globală și europeană de ghimbir să înregistreze o creștere semnificativă până în 2020.

Aroma, textura și gustul variază în funcție de momentul recoltării ghimbirului. Ghimbirul "tânăr" (recoltat după șase luni) este delicat și dulce; ghimbirul mai matur (recoltat 10-12 luni) este mai fibros și picant.

Ghimbirul este poate cel mai versatil condiment, fiind folosit în absolut toate tipurile de preparate, de la sosuri, supe și feluri principale, până la deserturi și băuturi.

În industria alimentară, ghimbirul este cel mai des folosit în:

- industria cărnii: hot dogs, parizer, crenvurști și alte produse similare;

- industria patiseriei: prăjituri, biscuiți;

- industria băuturilor: bere, vin, lichior, ceai.

Gama noastră de produse cuprinde ghimbir întreg, măcinat, extract sau confiat, în funcție de necesitățile dumneavoastră.

Nucșoara și Mace-ul sunt de fapt două condimente derivate din fructul de nucșoară, care provin din copacul Myristica fragrans, veșnic verde, din familia Myristicaceae. Originar din sud-estul Asiei și din Australia, nucșoara a fost una dintre cele mai scumpe mirodenii.

Nucșoara cunoscută pentru proprietățile sale aromatice, afrodisiace și curative, este derivată din semințele fructului, în timp ce mace-ul este extras din cochilia exterioară a sămânței.

Deși piața de nucșoară este relativ mică și sa diminuat, furnizorii de nucșoară de înaltă calitate se pot aștepta să se descurce bine pe piața europeană. Indonezia este de departe cel mai mare furnizor. Furnizorii mai mici, cum ar fi Vietnamul și Grenada, se așteaptă să-și mărească cota de piață în următorii ani. Furnizorii care operează în conformitate cu normele siguranței alimentare au un important avantaj competitiv pe piața europeană.

În industria alimentară, Nucșoara și Mace-ul sunt cel mai des folosite în:

- industria cărnii: parizer, crenvurști, salam, produse vegetale;

- industria panificației: aromă de aluat pentru turtă dulce.

Gama noastră de produse cuprinde nucșoară întreagă, măcinată, extract și mace întreg sau măcinat, în funcție de necesitățile dumneavoastră.

Scorțișoara este obținută din coaja interioară a copacilor din genul Cinnamomum din familia Lauraceae. Cele mai comune tipuri sunt scorțișoara "cassia" și Cinnamomum verum sau "adevărata" scorțișoară.

Europa este în principal o piață pentru scorțișoara cassia, dar există cerece și pentru scorțișoara ceylon pe nișe specifice. Marea Britanie, Italia și Belgia importă o cantitate mult mai mare de scorțișoară ceylon decât media europeană.

De-a lungul secolelor, scorțișoara a însoțit în principal alimente dulci.

În industria alimentară, scorțișoara este cel mai des folosită în:

- industria patiseriei: turtă dulce, biscuiți, prăjituri;

- industria băuturilor: aromatizant pentru vin fiert;

- industria cărnii (în anumite țări): mortadella, parizer.

Gama noastră de produse cuprinde scorțișoară bețe, bucăți sau pudră, în funcție de necesitățile dumneavoastră.